Siirry suoraan sisältöön

Millainen on kielipoliisi?

Kielitoimiston työntekijä

Kielipoliisi on kutsumanimi henkilölle, jolla on tapana korjailla toisten puhetta tai kirjoitusta. Kielipoliisin tunnistaa siitä, että hän huomaa pienimmätkin virheet puheessa tai kirjoituksessa ja on innokas korjaamaan niitä – pyytämättäkin. Toisia pilkunviilaaja voi ärsyttää, mutta pilkunviilauksesta on kyllä hyötyäkin. Kielipoliisin usein ärsyttävä tapa huomautella kielioppivirheistä ei ole kuitenkaan paras mahdollinen tapa opettaa kielioppia, mutta hänellä on tärkeä viesti: kielioppi on tärkeää.

Kielipoliisi muistuttaa kieliopin tärkeydestä

Erityisesti asiatekstissä kielioppi on tärkeää. Kielioppiin kuuluu se, että pilkut ja pisteet ovat oikeilla paikoillaan. On olemassa sanonta ”minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa”. Tämä sanonta pätee myös kieliopin harjoitteluun. Peruskielioppi on loppujen lopuksi nopea oppia, sillä riittää, että kirjoittaa kieliopillisesti oikein ja tekstiä on helppo lukea. Kieliopin merkitys on myös muun muassa tauottaa kirjoitettua tekstiä.

Kieli on tarkoitettu välineeksi kommunikaatioon ja kielioppi rakentaa kommunikaation kehikon. Kielellisen ja kirjallisen kommunikaation avulla ihmiset ymmärtävät ja tulkitsevat toisiaan. Kielitoimisto on yritys, joka tarjoaa kieli- ja käännöspalveluita. Kielitoimiston työntekijät toteuttavatkin vaativia kielellisiä toimeksiantoja. Kielioppisääntöihin ja kielenrakenteisiin voi kuka tahansa tutustua ilmaiseksi esimerkiksi internetin oppaiden avulla tai lainaamalla kirjastosta kielioppia käsittelevän kirjan.

Hyvä kielioppi on käyntikorttisi

Oman äidinkielen hallinta on tärkeää monessakin mielessä. Useimmat meistä puhuvat puhekielellä ja puheessa yleensä täydellinen kielioppi ei ole tarpeen. Kirjoittaminen on eri asia. Kielioppivirheisiin kiinnittää helposti huomiota ja ne antavat negatiivisen vaikutelman. Erityisesti asiakirjatekstit, työhakemukset ja muut viralliset tekstit tulee kirjoittaa aina kielioppi tarkastaen.

Tämä sivusto käyttää evästeitä taatakseen sinulle parhaan mahdollisen käyttäjäkokemuksen