Yksinkertaistettuna termi kielenhuolto tarkoittaa kielen ohjaamista ja valvomista. Kuten tiedämme, kirjakielessä eli yleiskielessä on sääntöjä, joita meidän kirjoittaessamme oletetaan noudattavan. Olisi kieltämättä varsin erikoista, jos jokin virallinen asiakirja olisikin yhtäkkä kirjoitettu murteella, jota itse ei ymmärrä. Kielenhuollon tavoitteena siis on huolehtia, että näitä sääntöjä noudatetaan, ja kaikkialla tuotetaan samanlaista suomen yleiskieltä. Kieltä huolletaan monella yhteiskunnan tasolla kieltä valvovista elimistä aina yksittäisiin ihmisiin.
Miksi kielenhuolto on tärkeää?
Yksi kielenhuollon tärkeimmistä tavoitteista on varmistaa, että kieli säilyy kaikille ymmärrettävänä. Yhteisen kirjakielen ansiosta niin helsinkiläinen kuin inarilainenkin osaa kirjoittaa tekstejä, joita kumpikin ymmärtää. Näin ollen lähtökohdat kommunikointiin ovat tasavertaiset. Toinen tärkeä seikka on, että valmiiden ohjeiden ansiosta epävarmoissa tilanteissa ei tarvitse arpoa: asian saa selville tarkistamalla viralliset suositukset.
Oikein kirjoitetulla tekstillä antaa itsestään pätevän vaikutelman, joten ei ole aivan yhdentekevää, miten itseään ilmaisee kirjallisesti. Jos kielioppi ei ole aivan hallussa ja edessä on jonkin tärkeän tekstin, kuten opinnäytetyön puhtaaksikirjoitus, voi olla hyvä idea hyödyntää kielioppaita tai oikolukupalveluita. Opinnoissa kieli voi jopa olla yksi arvostelukriteereistä, joten oikeinkirjoituksen on syytä olla hallussa.
Mitä itse voi tehdä?
Viralliset tahot antavat ohjeita ja suosituksia, mutta loppujen lopuksi kyse on siitä, miten ihmiset niitä noudattavat. Jokainen siis joutuu lopulta toimimaan oman elämänsä kielenhuoltajana. Hyvä uutinen kuitenkin on, ettei se varsinkaan nykypäivänä ole mahdottoman vaikeaa. Arkipäivän kielenhuollossa kannattaa käyttää apuna internetiä, joka on pullollaan erilaisia oppaita. Jos esimerkiksi miettii, onko sana yhdyssana vai ei, nopealla haulla oikea kirjoitustapa selviää näppärästi.